Löydä liikunnan ilo TFW Helsingiltä. Osta jäsenyys tästä!

Firstbeat-mittaus: Toimistotyöntekijän arki, mitä kropassa tapahtuu?

Toimistotyötä tekevien määrä on viime vuosikymmenten aikana Suomessa noussut räjähdysmäisesti – ja nousee edelleen. Toimistotyön hyvä puoli on säännölliset työajat, huono puoli taas tietysti pitkään paikallaan istuminen ja etenkin asiantuntijatyössä koko kroppaa rasittava henkinen stressi. Me päätimme tehdä ihmiskokeen erityisasiantuntijatyötä tekevän TFW-taistelijamme kanssa Firstbeat-mittauksen avulla. Firstbeat-mittaus kertoo muun muassa henkilön stressitasosta, palautumisesta sekä harrastetusta liikunnasta ja sen terveysvaikutuksista.

Tässä artikkelissa kerrotaan ensin tarkempaa tietoa Firstbeat-mittauksesta, ja sen jälkeen hypätään itse asiaan eli taistelijamme ihmiskokeeseen. Mikäli Firstbeat-mittaus ja sen tekeminen on jo tuttua kauraa, hyppää ihmeessä TFW-taistelijamme kokemukseen testistä!

Mikä on Firstbeat-mittaus ja mitä siitä saadaan selville?

Kuvakaappaus Firstbeat-hyvinvointianalyysin esimerkkiraportista: Mitä hyvinvointianalyysi kertoo?

Firstbeat-mittaus eli hyvinvointianalyysi on sydämen sykeväliin perustuva mittaus, jolla voidaan selvittää mitattavan kuormituksen ja palautumisen suhdetta. Mittauksesta saadaan selville, kuinka kuormittavaa mitattavan arki on ja kuinka hyvin hän kuormituksesta palautuu. Uutena ominaisuutena mittauksesta saadaan arvio myös mitattavan tämän hetkisestä kuntotasosta.

Miten Firstbeat-mittaus toteutetaan ja kuinka kauan se kestää?

Firstbeat-mittauksen prosessi itsessään on hyvin yksinkertainen. Yksinkertaisimmillaan mitattavalle toimitetaan sähköpostilinkki, josta hän voi tilata mittalaitteen haluamaansa osoitteeseen, ryhmämittausten osalta toiminta sovitaan tarpeen mukaan.
Mitattava saa linkin päiväkirjaan, johon hän kirjaa ylös kaikki mittauksen aikana tapahtuneet asiat (esim. työ, uni, treenit, ruokailut, palaverit, jne.). Firstbeat-mittaus kestää yleensä kolme vuorokautta (72 tuntia) – tarvittaessa myös pidempään.

Kenelle Firstbeat-mittaus sopii?

Mittaus sopii lähtökohtaisesti kaikille. Mittausta ei suositella, mikäli sinulla on sydämentahdistin, sydämensiirto, vaikea sydänsairaus, jatkuva eteisvärinä, eteislepatus tai kontrolloimaton kilpirauhashäiriö (edellä mainituista syistä mittauksessa voi esiintyä epätarkkuutta). Myös kuumeisena mittausta kannattaa siirtää. Hyvinvointianalyysi on tarkoituksellinen hyvinvoinnin edistämisessä, eikä sillä ole tarkoitus diagnosoida sairauksia.

Mitä hyötyä Firstbeat-mittauksesta on TFW-taistelijalle?

TFW-taistelijalle hyvinvointianalyysi tarjoaa työkalun, jolla voidaan konkreettisesti mitata hyvinvoinnin kokonaiskuvaa. Analyysin avulla työ, arki, treeni ja lepo on helpompi ymmärtää ja mittaus toimiikin myös oivana työkaluna arjen rytmittämiselle.

Kokemuksia Firstbeat-mittauksesta

Kuvakaappaus Firstbeat-hyvinvointianalyysin esimerkkiraportista (ei mitatun henkilön raportti).

Lähdin Firstbeat-mittaukseen avoimin mielin, enhän ollut sellaista ennen päässyt tekemään! Omasta mielestäni hyvinvointini on hyvällä tasolla: liikun riittävästi, syön ravitsevasti ja palaudun hyvin. Toki stressin merkkejä olen oppinut työuran varrella havaitsemaan ja myös reagoimaan niihin. Kuitenkin oli erittäin mielenkiintoista päästä näkemään mustaa valkoisella omasta hyvinvoinnista.

Aloitin Firstbeat-mittauksen normaalin työviikon keskiviikkoaamuna, ja siitä hetkestä lauantaiaamuun kirjasin päiväkirjamaisesti ylös kaiken, mitä tein. Kirjasin ylös ruoka- ja työajat, palaverit, treenit, tapaamiset ystävien kanssa ja tietysti nukkuma-ajat.

Esimerkki yhdestä päivästä päiväkirjassa:

  • 7:00 Herätys
  • 7:30 Aamupala
  • 8:15 Kävely juna-asemalle
  • 9:00 Työpäivä alkaa
  • 12:00 Lounas
  • 13:00-14:00 Asiakaspalaveri
  • 17:30 Päivällinen
  • 19:00-20:00 Treeni
  • 21:30-22:00 Suihku ja iltapala
  • 23:00 Nukkumaanmeno

… seuraavaksi asiaan, eli mittaustuloksiin!

Liikunnan määrä ja sen laatu

Kuvakaappaus Firstbeat-hyvinvointianalyysin esimerkkiraportista (ei mitatun henkilön raportti).

Kolmen päivän Firstbeat-mittaus antoi liikunnan terveysvaikutuksen luokitukseksi minulle 87/100, eli sanallisesti ”liikunnan tuottamat terveysvaikutukset olivat hyvät”. Työmatkojen hyötyliikunnan (kävely) lisäksi kävin mittauspäivien aikana pelaamassa futsalia kaveriporukalla ja TFW:llä tekemässä Voima-treenin. Tulos olikin aika odotettava. Tiesin liikkuvani hyvin ja riittävästi. Sen jälkeen, kun aloitin treenaamaan TFW:llä, olen myös oppinut, milloin ja miten kannattaa treenata.

Unen palauttavuus

Kuvakaappaus Firstbeat-hyvinvointianalyysin esimerkkiraportista (ei mitatun henkilön raportti).

Mittauspäivien aikana, ja omasta mielestäni muutenkin, nukuin mielestäni hyvin. Riittävästi en uskalla sanoa – se on aina ollut ”hyvinvointini akilleen kantapää”. Firstbeat-mittaus kertoi kuitenkin omaa lukemaansa: Tulokseni unen palauttavuudesta oli 39/100 (ikäluokkani keskiarvo on 64/100). Mahdollisia vaikuttajia palautumisen viivästymiseen unen aikana voi olla liian myöhäinen treeni 19:00-20:00 – kroppani ei päässyt rauhoittumaan treenistä tarpeeksi ajoissa ja prosessi jatkui pitkälle yöhön, josta syystä palautuminen alkoi vasta aamuyön puolella. Lisäksi analyysi osoittaa, että alkoholi vaikuttaa välittömästi palautumiseen. Perjantai-iltana nauttimani kaksi alkoholiannosta käytännössä pilasivat yöunen palauttavuuden seuraavalta yöltä: palautumisen käyrä muuttui tasaisesta hyvin repaleiseksi.

Stressin ja palautumisen tasapaino

Kuvakaappaus Firstbeat-hyvinvointianalyysin esimerkkiraportista (ei mitatun henkilön raportti).

Kuten jo aiemmin mainitsin, niin mielestäni olen oppinut sietämään työstressiä hyvin ja reagoimaan niihin oikeilla toimintatavoilla. Stressiä ei pidä kuitenkaan pelätä, tai punaista raportissa säikähtää, tarvitsemme stressiä ja sen aiheuttamaa flow-tilaa, joka mahdollistaa asioiden tapahtumisen ja se on ainoa keino saada mitään aikaiseksi.

Firstbeat-mittaus ei suoraan avaa ovia, mutta antaa työkaluja arjen hallintaan

Firstbeat-mittaus, ja etenkin TFW Helsingin Santun kanssa käyty mittauksen jälkeinen raportointikeskustelu, antoi paljon tukea hyvinvointini parantamiseen. Tietysti mittaustulosten kuuleminen oli aika karua kuultavaa, mutta helpotusta antoi ehdottomasti se, että Santulla oli heti antaa vaihtoehtoisia toimintamalleja, joilla pystyisi vaikuttamaan vallitsevaan tilanteeseen.

Puhuttiin muun muassa treenien sijoittamisesta eriaikaan vuorokaudesta, työpäivien rytmittämisestä ja tauotuksesta. Tärkeinä asioina nousi esiin: aikaisempi nukkumaanmenoaika sekä kevyempien treenien, kuten pitkien kävelylenkkien, ottamisesta mukaan treeniohjelmaani. Suosittelen Firstbeat-mittausta ihan kaikille, mutta erityisesti niille, jotka haluavat ottaa seuraavan askeleen omassa hyvinvoinnissaan! Lisäksi mittaus on äärimmäisen helppo ja kätevä: voit tilata mittauslaitteen toimituksella kotiisi, jonka mukana saat linkin sähköiseen päiväkirjaan. Mittauksen jälkeinen raportointikeskustelukin voidaan käydä sovittuna aikana puhelimitse. Kiitos TFW Helsinki ja erityisesti Santtu!

Firstbeat-mittaukseen pääset yksinkertaisesti lähettämällä Santulle sähköpostia osoitteeseen santtu@tfwhelsinki.com tai soittamalla numeroon 046 810 3641. Suoritamme Firstbeat-mittauksia sekä TFW Helsingin asiakkaille että myös muille halukkaille. Ei siis haittaa, vaikka et olisikaan (vielä) TFW Helsingin asiakas!

Energiaa aurinkoiseen kevääseen,
– Coach Santtu


Kokeile TFW-treeniä ilmaiseksi

Tilaamalla treeniohjelman saat sähköpostiisi neljä treeniä, jotka pystyt suorittamaan kotonasi vain omaa kehoasi vastuksena käyttäen. Nämä eivät ole tappotreenejä, vaan kokonaisuus on suunniteltu niin, että sinun on helppo aloittaa turvallinen ja järkevä harjoittelu kotonasi jo tänään. Treenit toimivat loistavasti myös valmistavana ohjelmana ennen varsinaisen TFW-harjoittelun aloittamista saleillamme. Ota homma haltuun ja nauti treeneistä!

[activecampaign form=3]

Haluamme ilmoittaa, että lähettämällä tämän lomakkeen, luovutat meille henkilötietojasi, joita säilytämme ja käsittelemme tietosuojaselosteen mukaisesti. Lähettämällä lomakkeen liityt myös TFW Helsinki Oy:n uutiskirjelistalle. Halutessasi voit poistua uutiskirjelistalta helposti viestin lopussa olevan Unsubscribe-painikkeen avulla.

Varaa ilmainen kokeilutunti

TFW-tunnille voi tulla kuka vain aiemmasta kuntoilutaustasta huolimatta. Kokeilutunti on helppo ja vaivaton tapa aloittaa uusi harrastus. Eikä hätää – ammattitaitoiset TFW-valmentajamme ja huippu TFW-yhteisö jeesaa sinut alkuun!